Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

16/9/1977 – Θάνατος Μαρίας Κάλλας – Αφιέρωμα

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

«Η Ελληνίδα Μαρία Κάλλας»
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, στις 20:20


Ο Γιώργος Καλογερόπουλος, πατέρας της Μαρίας, γεννήθηκε στο Νιοχώρι Ιθώμηςτης Μεσσηνίας, δύο χιλιόμετρα από το Μελιγαλά, γνωστή κωμόπολη της περιοχής και εμπορικό διοικητικό και πνευματικό κέντρο.
Ο πατέρας του Γιώργου, Βασίλης Καλογερόπουλος, αγρότης και μικροκτηματίας και η γυναίκα του Φωτεινή απέκτησαν 4 παιδιά, τον Δημήτρη, τον Γιώργο, τον Τάσο που πέθανε πρόωρα από φυματίωση, και την Τασία.
Ο Γιώργος τελείωσε το Γυμνάσιο του Μελιγαλά, και στη συνέχεια φοίτησε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η μητέρα της Μαρίας, η Ευαγγελία Δημητριάδη, γεννήθηκε το 1894 στη Στυλίδα της Φθιώτιδας, και κατάγεται από οικογένεια στρατιωτικών και γαιοκτημόνων που είχαν καλή σχέση με τη μουσική. Η ίδια, όπως και η αδελφή της Σοφία, φοίτησε από το 1907 έως το 1910 στο σχολαρχείο Στυλίδας και μεταξύ των άλλων μαθημάτων διδάχθηκε μουσικά και μαντολίνο.
Η Ευαγγελία, γνωστότερη ως Λίτσα, θα συναντήσει τον Γιώργο Καλογερόπουλο στην Αθήνα και ύστερα από ένα σύντομο ειδύλλιο θα παντρευτούν και θα  εγκατασταθούν στο Μελιγαλά, όπου ο Γιώργος θα ανοίξει φαρμακείο.
Το 1917 θα γεννηθεί η πρώτη τους κόρη η Υακίνθη, και θα ακολουθήσει το 1920 ο γιος τους, ο Βασίλης, που πήρε το όνομα του πατέρα του Γιώργου. Ο ξαφνικός θάνατός του το καλοκαίρι του 1922 από μηνιγγίτιδα επέδρασε αρνητικά στις σχέσεις  των δύο συζύγων και συνετέλεσε στην απόφασή τους να μεταναστεύσουν στην Αμερική. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η Ευαγγελία θα είναι έγκυος για μία ακόμη φορά, στη  Μαρία.
Η Μαρία γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1923 και αποτέλεσε έκπληξη πρώτης τάξης, γιατί όλοι περίμεναν αγόρι στη θέση του Βασίλη.
Αρνητικά, ωστόσο, για τους Καλογερόπουλους, που ακολουθούσαν πλέον το εξαμερικανισμένο Κάλλας,  εξελισσόταν η εγκατάσταση στη Γη της Επαγγελίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου